|
|||
43-374 Buczkowice ul.Spokojna 490 KONTAKT |
::PrzepisyDynia w syropieSkladniki:● - 1 kg dyni ● - 1,5 kg cukru ● - 0,5 litra wodki ● - sok z 1 cytryny Dynie obieramy, usuwamy nasionka i wlokna, w ktorych sa osadzone. Kroimy miazsz w kostke, dolewamy niewielka ilosc wody i jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia. W innym garnku zagotowujemy wode z cukrem, a kiedy zawrze, dodajemy sok z cytryny. Ugotowane kawalki dyni przekladamy do wysterelizowanych sloikow, zalewamy syropem i dobrze zakrecamy. Tak przygotowana dynie podajemy na deser do mocnej i gorzkiej kawy. Mozna przechowywac przez kilka miesiecy. Dynia z grzybamiSkładniki:●ćwierc średniej dyni ●2 garście grzybów (mogą byc mrożone) ●sól ●olej nadajacy sie do duszenia Dynie obrac, pociachac na szescianiki. Grzyby oczyscic, pokroic w miare drobno ale nie za za bardzo. Wszystko wrzucic na patelnie z olejem. Mozna ewentualnie polac woda, ale nie trzeba ,bo grzyby dosc szybko puszczaja sok. Posolic i dusic az dynia bedzie miekka. Dynia w towarzystwieSkładniki:●50 dkg miąższu z dyni ●1 duża cebula ●2 duże pomidory ●20 dkg sera żółtego cheddar ●pieprz i sól do smaku Dynię pokroić w kostkę, poddusić kilka minut na łyżce masła lub oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półplasterki, obsmażyć na złoty kolor, ułożyć na dyni. Posypać solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć, (bardziej pracowici mogą wybrać pestki), posiekać na drobniutkie kawałeczki, ułożyć na cebuli. Posypać solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć go na pomidorach. Przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową, zapiekać około 45 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podawać z ryżem. Dynia zapiekana w ryżuSkładniki:●70 dag dyni, ●3/4 szklanki ryżu, ●1 cebula, ●1/2 kostki masła, ●1 jajo, ●sól, pieprz, ●sos pomidorowy, ●4 łyżki tartego żółtego sera, ●tłuszcz i bułka do formy Ryż wymyć, osączyć, ugotować na sypko. Dynie wymyć, wybrać pestki wraz z miękiszem, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Ryż wymieszać z dynią, surowym jajem, podsmażoną cebulą i przyprawić do smaku. Wyłożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. powierzchnię polać gorącym sosem pomidorowym, posypać startym serem i zapiec do zrumienienia sera. Podawać na gorąco. Jabłkowo-dyniowy dżemSkładniki:●1 kg dyni ●1/2 kg jabłek ●1/2 szklanki cukru ●2-3 łyżki wody ●1-2 łyżki soku z cytryny ●1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ●1/2 łyżeczki mielonych goździków Dynię i jabłka umyć, wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, zalać wodą i dusić w garnku pod przykryciem na małym ogniu do zmięknięcia, często mieszając. Po 30 - 40 minutach dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i goździki. Pogotować jeszcze 15-20 minut i gorący wkładać do wyparzonych słoiczków. Słoiki szybko zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zupa z dyniWłoszczyznę startą dynię i cebulę dusimy na maśle i wrzucamy do garnka w ktorym gotują sięziemniaki pokrojone z wedzonką . Oczywiście solimy gotująca się zupę i dodajemy pieprz. Po ugotowaniu dodajemy majeranek i to wszystko . Smacznego Przekąska z dyni.●0,5litra octu●1kg cukru ●kilka gożdzików ●4 pigwy Wymienione skladniki gotujemy i do gorącego syropu stopniowo wrzucamy pokrojoną dynię lekko podgotujemy i wyjmujemy do słoików, z nastepną partia robimy to samo . Oprócz tego że dynia wchlania syrop to jeszcze oddaje wodę, którą ma w swojej strukturze. Gożździki wyjmujemy z syropu i gotujemy to co co zostało po wyjeciu dyni a nasteonie zalewamy słoiki z kawałkami dyni tak powstałym syropem.Co z tak przygotowaną dynią można robić to już zalezy od wyobrażźni . Podobne strony z przepisami:
|