43-374 Buczkowice
ul.Spokojna 490
KONTAKT





::Przepisy

Dynia w syropie

Skladniki:
● - 1 kg dyni
● - 1,5 kg cukru
● - 0,5 litra wodki
● - sok z 1 cytryny

Dynie obieramy, usuwamy nasionka i wlokna, w ktorych sa osadzone. Kroimy miazsz w kostke,
dolewamy niewielka ilosc wody i jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia.
W innym garnku zagotowujemy wode z cukrem, a kiedy zawrze, dodajemy sok z cytryny.
Ugotowane kawalki dyni przekladamy do wysterelizowanych sloikow, zalewamy syropem i dobrze zakrecamy.
Tak przygotowana dynie podajemy na deser do mocnej i gorzkiej kawy. Mozna przechowywac
przez kilka miesiecy.





Dynia z grzybami

Składniki:
●ćwierc średniej dyni
●2 garście grzybów (mogą byc mrożone)
●sól
●olej nadajacy sie do duszenia

Dynie obrac, pociachac na szescianiki. Grzyby oczyscic, pokroic w miare drobno ale nie za za bardzo.
Wszystko wrzucic na patelnie z olejem. Mozna ewentualnie polac woda, ale nie trzeba ,bo grzyby
dosc szybko puszczaja sok. Posolic i dusic az dynia bedzie miekka.






Dynia w towarzystwie

Składniki:
●50 dkg miąższu z dyni
●1 duża cebula
●2 duże pomidory
●20 dkg sera żółtego cheddar
●pieprz i sól do smaku

Dynię pokroić w kostkę, poddusić kilka minut na łyżce masła lub oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półplasterki, obsmażyć na złoty kolor,
ułożyć na dyni. Posypać solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć, (bardziej pracowici mogą wybrać pestki),
posiekać na drobniutkie kawałeczki, ułożyć na cebuli.
Posypać solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
rozłożyć go na pomidorach. Przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową,
zapiekać około 45 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Podawać z ryżem.





Dynia zapiekana w ryżu

Składniki:
●70 dag dyni,
●3/4 szklanki ryżu,
●1 cebula,
●1/2 kostki masła,
●1 jajo,
●sól, pieprz,
●sos pomidorowy,
●4 łyżki tartego żółtego sera,
●tłuszcz i bułka do formy

Ryż wymyć, osączyć, ugotować na sypko. Dynie wymyć, wybrać pestki wraz z miękiszem,
obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Ryż wymieszać z dynią, surowym jajem, podsmażoną cebulą i
przyprawić do smaku. Wyłożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką.
powierzchnię polać gorącym sosem pomidorowym, posypać startym serem i zapiec do
zrumienienia sera. Podawać na gorąco.






Jabłkowo-dyniowy dżem

Składniki:
●1 kg dyni
●1/2 kg jabłek
●1/2 szklanki cukru
●2-3 łyżki wody
●1-2 łyżki soku z cytryny
●1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
●1/2 łyżeczki mielonych goździków
Dynię i jabłka umyć, wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, zalać wodą i dusić w garnku
pod przykryciem na małym ogniu do zmięknięcia, często mieszając. Po 30 - 40 minutach
dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i goździki. Pogotować jeszcze 15-20 minut i gorący
wkładać do wyparzonych słoiczków. Słoiki szybko zamknąć i odwrócić do góry dnem.





Zupa z dyni

Włoszczyznę startą dynię i cebulę dusimy na maśle i wrzucamy do garnka w ktorym gotują się
ziemniaki pokrojone z wedzonką . Oczywiście solimy gotująca się zupę i dodajemy pieprz.
Po ugotowaniu dodajemy majeranek i to wszystko . Smacznego





Przekąska z dyni.

●0,5litra octu
●1kg cukru
●kilka gożdzików
●4 pigwy

Wymienione skladniki gotujemy i do gorącego syropu stopniowo wrzucamy pokrojoną dynię lekko
podgotujemy i wyjmujemy do słoików,
z nastepną partia robimy to samo . Oprócz tego że dynia wchlania syrop
to jeszcze oddaje wodę, którą ma w swojej strukturze. Gożździki wyjmujemy z syropu i gotujemy
to co co zostało po wyjeciu dyni a nasteonie zalewamy słoiki z kawałkami dyni
tak powstałym syropem.Co z tak przygotowaną dynią można robić to już zalezy od wyobrażźni .

Podobne strony z przepisami:

www.blizejnatury.pl Przepisy na owoce,warzywa oraz na kosmetyki z ziół.
Powered by Mateusz Cichy